Een levenstestament is voor wilsonbekwaamheid
Verwar het levenstestament niet met een gewoon testament. Met een gewoon testament regel je wat er met je vermogen gebeurt als je komt te overlijden. Met een levenstestament regel je echter wat er met je vermogen gebeurt op het moment dat je nog leeft. Het gaat dan om de situatie dat je belangrijke financiële of medische beslissingen niet zelfstandig meer kunt nemen. Omdat je geestelijk niet meer zelf hiertoe in staat bent. Je geeft daarom vooraf je partner of iemand anders de volmacht om dat dan voor jou te doen. Een levenstestament is dus voor wilsonbekwaamheid. Je mag op zich ook iemand een volmacht geven om voor jou te beslissen zonder dat medisch vast is gesteld of je dat zelf wel of niet kunt. Maar zo’n onbeperkte volmacht gaat partners meestal te ver. In de praktijk wordt meestal bepaald dat partners elkaar over en weer een volmacht geven om voor elkaar te beslissen, pas nadat een onafhankelijk medisch gespecialiseerde arts heeft vastgesteld dat dat zelf niet meer gaat. Maar dat is een eigen keuze.
Voorkom dat de rechter meebeslist als je partner wilsonbekwaam is
Het is belangrijk om een levenstestament op te stellen omdat je anders te maken kunt krijgen met de rechtbank en een rechter die voor je partner moet gaan beslissen op het moment dat medisch is vastgesteld dat de partner dat zelf niet meer kan. Zelfs als je gehuwd bent, mag je dan belangrijke beslissingen niet zelf voor je partner nemen. Denk hierbij aan de verkoop van de eigen woning of grote schenkingen aan kinderen. Er moet dan een rechter aan te pas komen die de wensen in het belang van de wilsonbekwame partner gaat afwegen. Die rechter blijft dat vervolgens ook doen. Dit kan erg vervelend zijn. Ook voor eventuele kinderen.
Financiele en medische beslissingen in het levenstestament
In een levenstestament bepaal je zelf welke soort beslissingen voor jou mogen worden genomen. Jij bepaalt zelf de inhoud van het document. Gaat het alleen om financiële beslissingen of gaat het ook om medische beslissingen. In het laatste geval moet je bijvoorbeeld denken aan de situatie dat je door ziekte niet meer zelfstandig kan beslissen en dat je je schouder breekt. Er moet een medische beslissing worden genomen om al dan niet te opereren. Mag de partner dat voor je doen? Dat spreek je af in een levenstestament. Levenseindebeslissingen worden in de praktijk minder vaak in het levenstestament gezet. Omdat dit sterk persoonlijke beslissingen zijn en het levenstestament ook richting banken of derden wordt gebruikt. Deze beslissingen worden vaak met de huisarts besproken of via de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).
Opvolgende volmacht voor de kinderen in je levenstestament bij wilsonbekwaamheid van beide partners
Meestal gaat er een opvolgende volmacht naar kinderen in het levenstestament. Dit is voor als de partner er niet meer is of ook wilsonbekwaam is. Voor de opvolgende volmacht aan kinderen is het van belang om na te denken of de bevoegdheid bij een of bij alle kinderen samen komt te liggen. Ook dit is weer vrij te bepalen. In de praktijk zien we dat de bevoegdheid voor simpele administratieve zaken bij ieder kind apart komt te liggen. Zo hoeven er niet twee kinderen naar de bank voor een simpele administratieve zaak. En bij grotere beslissingen wordt de bevoegdheid zo bij alle kinderen samen gelegd.
Mogen kinderen ook schenken?
Het kan handig zijn om te bepalen dat kinderen aan zich zelf mogen schenken op het moment dat je dat niet meer kunt beslissen. Dit om bijvoorbeeld zo de eigen bijdrage voor de Wet Langdurige Zorg te verminderen op het moment dat je bijvoorbeeld in een zorginstelling bent opgenomen. Die bijdrage kan namelijk medeafhankelijk zijn van het vermogen op de bankrekening. Als kinderen door een schenking je eigen vermogen laten dalen, dan de eigen bijdrage voor de Wet Langdurige Zorg (sterk) verminderen. Er moet dan wel vertrouwen zijn dat kinderen ook jouw belangen goed af zullen wegen. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat je eigen zorg of je eigen kwaliteit van leven hierdoor in het gedrang kan komen. Hiervoor neem je de bepaling op dat kinderen alleen mogen schenken tot bepaalde maxima.
Naar de notaris
Een levenstestament laat je opstellen door de notaris. Je kunt met je financieel planner de belangrijkste beslissingen eerst bespreken. Een levenstestament in Nederland kost in de basis gemiddeld ongeveer € 500,- per persoon. Het is een belangrijk document wat de beslissingsbevoegdheid in de familie houdt en hierdoor veel rompslomp en geld kan besparen.
Meer info over estate planning op www.financieleplanningblog.nl