De hypotheekrente is historisch laag. Goed nieuws natuurlijk voor al die mensen die nu een huis kopen en een hypotheek aangaan. Jaloersmakend natuurlijk als je zelf al een hypotheek hebt lopen, welke is aangegaan tegen een veel hogere rente en waarvan het einde van de rentevaste periode nog niet is bereikt. Toch kan ook jij profiteren van de huidige lage rente. Hiervoor geef ik je hieronder een aantal opties.
Verhuizen
Dit is wel gelijk de meest rigoureuze stap, maar wel één die we in de praktijk veel tegenkomen. Als je je woning verkoopt kun je in bijna alle gevallen je hypotheek in één keer boetevrij aflossen. Koop je vervolgens een nieuwe woning aan en sluit je weer een nieuwe hypotheek, dan krijg je voor deze nieuwe hypotheek de actuele lage hypotheekrente. En door die lage rente zien we dat veel mensen die een vergelijkbare woning terugkopen goedkoper uit zijn in de maandlasten ten opzichte van hun oude hypotheek. Of kunnen mensen groter/duurder gaan wonen tegen min of meer dezelfde hypotheekmaandlasten.
Oversluiten
Ondanks dat je rentevaste periode nog niet is afgelopen, kan het wellicht interessant zijn om je hypotheek over te sluiten tegen de actuele hypotheekrente. Je betaalt dan mogelijk wel een boeterente voor het vervroegd aflossen en een aantal bijkomende kosten (al deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar !). Voordat je dit besluit is het van belang uit te laten rekenen wat het voordeel is van oversluiten en of dit voordeel wel écht opweegt tegen de eenmalige extra kosten. Maar het kan zeker de moeite waard zijn.
Rente-opslag
Heb je géén hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is bij het aangaan van je hypotheek de rente vastgesteld op basis van de zogenaamde schuld/marktwaarde verhouding. Hoe hoger je hypotheek was ten opzichte van de taxatiewaarde van je woning, hoe hoger de risicoklasse bij de bank en hoe hoger de rente. Zo hebben veel mensen hun woning in het verleden volledig gefinancierd en kregen zij dus een rente in de hoogste risicoklasse. Je hebt dan te maken met een zogenaamde rente-opslag voor het extra risico dat de bank loopt. De laatste jaren zijn de waardes van woningen gemiddeld genomen fors gestegen en wellicht is er inmiddels ook al aardig afgelost op je hypotheek. Dit kan betekenen dat de schuld/marktwaarde-verhouding inmiddels lager is dan bij aanvang van je hypotheek. En dat je mogelijk dus in aanmerking komt voor een tussentijdse verlaging van je hypotheekrente. Niet alle banken kennen deze optie in hun voorwaarden, maar het is dus zeker de moeite waard om dit eens te (laten) checken.
Rentemiddeling
Als blijkt dat oversluiten een aantrekkelijk optie is, maar dat de eenmalige kosten te hoog voor je zijn om in één keer te betalen, dan kan rentemiddeling een prima alternatief zijn. De afgelopen jaren bieden steeds meer banken deze optie aan.
Rentemiddeling is een manier om de verschuldigde boeterente over de nieuw gekozen rentevaste periode uit te smeren. Dit vertaalt zich dan in een rente-opslag die bovenop de nieuwe actuele hypotheekrente komt. Meestal zullen de nieuwe maandlasten nog steeds aantrekkelijker zijn in vergelijk met je huidige maandlasten van je hypotheek. En ook krijg je weer voor een langere periode zekerheid ten aanzien van je maandlasten.
Mogelijk zitten er ook nadelen aan deze optie. Iedere bank hanteert namelijk weer zo zijn eigen voorwaarden ten aanzien van rentemiddeling. Zo zijn er banken die een boete berekenen als je, binnen een bepaalde periode na het toepassen van de rentemiddeling, alsnog je woning verkoopt en de hypotheek aflost.
Laat je dus goed voorlichten, voordat je definitief kiest voor rentemiddeling.
Kortom, voel je wel iets voor verlaging van je hypotheekmaandlast, neem dan contact op met Raasveld Bennis Financieel Planners en laat je adviseren over de mogelijkheden. Je kan ons altijd bellen op 0174-24 42 59 of mailen op info@raasveldbennis.nl.